PZPN jak to PZPN. Się wybiela. Jest odpowiedź na list otwarty niepełnosprawnego kibica. Dowiedział się z oświadczenia, że jest... anonimem | Futbol - Piłka nożna

Polityka Prywatności    AKCEPTUJĘ

Dodał: Futbol.pl
Data dodania: 06-05-2019 20:17

Niepełnosprawny kibic Jagiellonii Białystok w liście otwartym do Prezesa PZPN Zbigniewa Bońka opisał swoje trudności z wejściem na finał Pucharu Polski. Pan Dariusz Waśko kupił specjalny bilet, ze specjalnym miejscem parkingowym i raczej nie mógł się spodziewać tego, co go ostatecznie spotkało, a co opisał. Jak zareagował na to PZPN? Wybielił się, a niepełnosprawnego fana Jagi zmarginalizował, nazywając anonimowym.

W tym miejscu możecie przeczytać o przygodach Pana Dariusza na PGE Narodowym w dniu finału Pucharu Polski >>>. Poniżej treść odpowiedzi PZPN.

Pozostawiamy Wam do oceny treść oświadczenia PZPN. Naszym zdaniem nie tak powinno się rozwiązywać podobne sprawy, a już nazywanie fana ,,anonimem", bo nie jest znany środowisku współpracującemu z PZPN, zahacza o kpinę. Podobnie jak apel o skorzystanie z istniejących rozwiązań i udogodnień przez osoby niepełnosprawne, bo jak wynika z listu Pana Dariusza tak właśnie on uczynił. W PZPN widocznie ktoś nie doczytał lub nie zrozumiał... Nowość to żadna. Przeczytajcie sami:

"Pan Dariusz Waśko, niepełnosprawny kibic Jagiellonii Białystok, opublikował po Finale Totolotek Pucharu Polski list otwarty do Prezesa PZPN, Zbigniewa Bońka, wskazując na liczne utrudnienia, jakich doświadczył podczas swej wizyty na PGE Narodowym.

Odnosząc się do zawartych w liście stwierdzeń, pragniemy poinformować, że PZPN zaprosił do udziału w Finale Totolotek Pucharu Polski kibiców niepełnosprawnych, przekazując do ich dyspozycji bezpłatne bilety. Zarówno Jagiellonia Białystok, jak i Lechia Gdańsk otrzymały po 40 darmowych pakietów składających się z biletów dla osoby niepełnosprawnej, jej opiekuna, a także bezpłatnej przepustki parkingowej. Pan Dariusz Waśko nie aplikował jednak o jeden z tych pakietów. Zamiast tego na własną rękę kupił, za pośrednictwem klubu Jagiellonia Białystok, bilet uprawniający do zajęcia miejsca na jednym z wielu krzesełek nieprzystosowanych do potrzeb osób poruszających się na wózku inwalidzkim – sektor G27, rząd 22, miejsce 671.

Grupa kibiców Jagiellonii, która otrzymała darmowe, dedykowane dla osób z niepełnosprawnością ruchową pakiety biletów, nie zgłaszała żadnych uwag w odniesieniu do obsługi, serwisu czy komfortu oglądania meczu.

Dodać tu należy, że niepełnosprawni kibice Jagiellonii Białystok są dobrze zorganizowaną grupą – w trwającym sezonie LOTTO Ekstraklasy już dwukrotnie dopingowali swój klub na meczach wyjazdowych, odbyło się też kilka spotkań organizacyjnych, mających na celu powołanie do życia własnego Klubu Kibiców Niepełnosprawnych. Dla osób zaangażowanych w te działania Pan Dariusz Waśko pozostawał, do momentu opublikowania swego listu otwartego, postacią zupełnie anonimową. Dlatego wątpliwe wydaje się, żeby autor listu faktycznie miał podstawy do tego, aby przemawiać „w imieniu swoim, jak i pozostałych niepełnosprawnych kibiców”.

Równie wątpliwe wydają się stwierdzenia o „polskiej spychologii” oraz o tym, że osoby poruszające się na wózkach inwalidzkich nie powinny pojawiać się na meczach, lecz raczej pozostać w domu. PZPN od wielu lat systematycznie wspiera udział osób z różnymi rodzajami niepełnosprawności w meczach piłki nożnej. Dzięki dobrej współpracy z Federacją Kibiców Niepełnosprawnych (FKN) – organizacją zrzeszającą stowarzyszenia niepełnosprawnych kibiców z całej Polski – udało się zrealizować choćby takie projekty, jak sektor „Easy Access”, umożliwiający udział w meczu osobom z innymi rodzajami niepełnosprawności niż ruchowa. Podczas wszystkich spotkań reprezentacji Polski oraz na coraz większej liczbie meczów ligowych oferowana jest usługa audiodeskrypcji. Przedstawiciele FKN uczestniczą w szkoleniach dla klubowych kierowników ds. bezpieczeństwa oraz Delegatów Meczowych PZPN szczebla centralnego, gdzie przekazują osobom bezpośrednio zaangażowanym w organizację meczów swoje uwagi, propozycje i postulaty. W chwili pojawienia się listu otwartego na stadionach w całym kraju rozpoczął się „Tydzień Bez Barier” – impreza organizowana przez Federację Kibiców Niepełnosprawnych przy wsparciu PZPN oraz Ekstraklasy S.A.

Nie wszystkie krzesełka PGE Narodowego są dostosowane dla osób z niepełnosprawnością ruchową. Jednak wyciąganie z tego wniosku, jakoby użytkownicy wózków inwalidzkich byli traktowani jak kibice drugiej kategorii czy też osoby niepożądane, jest w świetle przedstawionych faktów poważnym nadużyciem. Imprezy organizowane przez PZPN na PGE Narodowym są i będą dostępne dla osób z różnymi rodzajami niepełnosprawności, a każdy niepełnosprawny kibic proszony jest jedynie o skorzystanie z istniejących rozwiązań i udogodnień".

Koniec sezonu dla kapitana Lecha Poznań

Arka ma kłopoty z napastnikami. Na ratunek strzelający jak na zawołanie w IV lidze. Pomoże utrzymać Lotto Ekstraklasę w Gdyni?

Futbol.pl, źr. foto: PZPN

TAGI