Ustawienia Twojej prywatności

Polacy odpowiedzieli na bzdurne oświadczenie Albańczyków w sprawie wydarzeń w Tiranie

Dodał: Kacper Zieliński
Data dodania: 15-10-2021 14:04

W piątek Albański Związek Piłki Nożnej opublikował oświadczenie, w którym odniósł się do wydarzeń podczas meczu Albania - Polska w eliminacjach mistrzostw świata. ALbańczycy zrzucają w nim winę na polskich kibiców. Do absurdalnych tez odniósł się rzecznik PZPN Jakub Kwiatkowski.

W opublikowanym w piątek oświadczeniu, Albański Związek Piłki Nożnej pisze, m.in. o swoich wspaniałych kibicach oraz o prowokacjach, jakie rzekomo polscy fani mieli kierować w stosunku do miejscowych. Nawiązuje także do wydarzeń z Wembley, gdzie polscy kibice wspólnie z węgierskimi wszczynali burdy na stadianie. Całkowicie absurdalne oświadczenie skomentował rzecznik PZPN Jakub Kwiatkowski, który rozmawiał ze Sportowymi Faktami.

Albański Związek oskarża polskich kibiców o wydarzenia Tiranie. Absurdalne oświadczenie

- Czy prowokacją naszych fanów było gwizdanie gospodarzy na polskim hymnie? Przypomnę tylko, że w Warszawie, miesiąc wcześniej, polscy kibice bili brawo podczas hymnu Albanii - powiedział Kwiatkowski w rozmowie ze "Sportowymi Faktami". - Byliśmy bardzo blisko sektora polskich kibiców jeszcze przed meczem. Tuż przy trybunie wywiadu udzielał selekcjoner. Przy okazji widziałem, co działo się obok. Albańscy kibice rzucali w nasz sektor butelkami, pokazywali środkowe palce, zaczepiali. Zatem jak nazwać takie zachowanie? - dodał rzecznik PZPN.

- Czy właśnie z powodu starć na Wembley albańscy kibice rzucali w naszych zawodników butelkami? Nie będziemy odnosić się do tych zarzutów. Wszyscy widzieli, co działo się na stadionie. Delegat również, co zresztą odnotował w raporcie po meczu - zakończył.

Polska pokonała w Tiranie Albanię 1:0. Po strzelonym w 77. minucie golu przez Karola Świderskiego, w kierunku polskich zawodników z trybun poleciały plastikowe butelki, niektóre były pełne, oraz inne przedmioty. Sędzia przerwał mecz na kilkanaście minut.

TAGI

Inne artykuły